Botrányos tisztújítás a Lázári RMDSZ-ben

2263

A megszokottnál jóval nagyobb érdeklődés, beszervezett romák, diákok, tagsággal nem rendelkező, de szavazni akaró csoportok, a szabályzatot be nem tartó elnök, óvások – nagyjából ezek az elemek tarkították Lázáriban az RMDSZ tisztújítási, illetve a küldöttek megválasztására szervezett gyűlését.

Korábban nem tapasztalt érdeklődés

A tisztújító gyűlést soha nem tapasztalt érdeklődés övezte. Miközben néhány évvel ezelőtt egy-egy gyülésen húsz-harminc személy vett részt, akik aktív részei voltak a szervezetnek, és szívügyüknek tartották a magyarság sorsát, most százával tódultak az emberek a gyűlésterem felé.

Nagyon sok olyan személy és csoportosulás jelent meg a találkozón, akiknek addig nem sok közük volt az RMDSZ-hez, vagy mert eddig sohasem vettek részt ilyen gyülésen, vagy mert az MPP, EMNP párt színeiben kampányoltak és indultak a Szövetség ellen a választásokon

Alapszabályzat földbe döngölése

Ha a fenti zűrzavar nem lenne elég, akkor az összevisszaság java ezután kezdődött. Az ülést vezető elnök, néha azzal sem volt tisztában, hogy nem egy iskolai előadáson, vagy egy szüreti bálban van. A felolvasott bő két perces beszámolót, mely nem került sem elfogadásra, sem véleményezésre, egyből az elnökválasztás követte.

Szabályzat ide, vagy oda,  az elnök személyét kézfeltartással választották meg, sokadig alkalomra, és annak ellenére, hogy a megjelentek létszáma nem volt ismeretes, és úrnás szavazás is volt kérve.

A folyamatos hangoskodások mellett, néhányan nem is tudták, milyen gyülésen vesznek részt, csak egy jól betanított nevet skandáltak.

Küldöttek megválasztása

Mivel a tisztújítás nemcsak az elnölválasztásról szól, hanem a küldöttek megválasztásáról is a soron következő községi tisztújításra, a nagyválasztmányba, ez valami oknál fogva elmaradt. Valószínű, hogy nem tehnikai probléma miatt, hiszen idő is lett volna rá, meg persze választó is. Tény az, hogy ezzel kapcsolatban egy szó sem esett, sem a választmány létszámáról sem az összetételéről, és egyáltalán, hogy ki lesz ebbe benne.

Nagy a csend

Az eseményt követő második napon panasz lett benyújtva az RMDSZ Megyei Szervezetéhez, melyre közel két hét elteltével sem érkezett válasz.

Szóval sok a kérdés, egyáltalán miről is szólt ez a gyülés.

….folytatjuk.

books-express.ro