Így védekezz a legújabb zsarolóvírus ellen!

703
A WannaCry zsarolóvírus titkosítja a gépen található összes fájlt.

A WannaCry zsarolóvírus titkosítja a gépen található összes fájlt. A vírus lényege, hogy ha megfertőzi a számítógéped, akkor egy hibaüzenet ugrik fel, ami figyelmeztet rá, hogy a HDD-n lévő fájlok titkosításra kerültek, nem tudod őket megnyitni. Bizonyos számú napon belül minden adatot elvész, kivéve ha fizetsz egy megadott összeget egy bizonyos bankszámlára.

Azért írom, hogy bizonyos számú napon, illetve bizonyos összeget, mert számtalan verzió kering már a vírusból a neten, voltak esetek, ahol 300 dollárnak, másutt 600 dollárnak megfelelő összeget követeltek. A legfrissebb hírek szerint már közel 150 ezer számítógépet fertőzött meg a vírus, kevesebb, mint 24 óra lefolyása alatt. Szerencsére a IT biztonságtechnikai cégek hamar reagáltak világszerte, így már van biztos módja a megelőzésnek és a fertőzött gép tisztításának is.

Legelőször is ez nem egy szokásos vírus, de még csak nem is a megszokott zsarolóvírus. A WannaCry-t nem szabad félvállról venni, kiváltképp céges környezetben, de az otthoni számítógépeden sem. Roppant egyszerű belegondolni, hogy mi történne, ha egy csettintésre nem férnél hozzá egyetlen fájlodhoz sem. És itt nem csak a HDD-n található fájlokról, hanem a böngésző által elmentett jelszavakról is szó van, amivel együtt elveszítheted a Gmail, Facebook, webbank és még egy sor egyéb hozzáférésedet.

Hogyan védekezz?

1. A lehető legfontosabb, hogy semmilyen emailben, Facebook-üzenetben, gyanús vagy ismeretlen személytől kapott link-re ne kattints rá!
2. A zsarolóvírusok terjedésének másik módja, a csatolt fájlokban való elrejtőzés. Ne kattints rá, ne nyiss meg gyanús eredetű email-ben, Facebook-üzenetben érkező fájlt!
3. A Facebook-üzenőfaladon, fórumokban, weboldalakon ne kattints rá gyanúsnak tűnő hivatkozásokra!
4. Lehetőleg azonnal futtasd le a Windows Update-t és telepítsd az összes frissítést! 2017. március 14-én vált elérhetővé minden rendszerre a frissítés (MS17-010 biztonsági frissítés), ami véd az EternalBlue nevű exploit ellen.
5. A számodra nélkülözhetetlen fájlokról mihamarabb készíts biztonsági mentést! Külső merevlemezre, CD-re, DVD-re vagy pendrive-ra másold azokat a dokumentumokat, képeket, amelyeket semmiképp sem veszítenél el.
6. Használj aktív vírusirtót, friss vírusdefiníciós adatbázissal (frissíteni a vírusirtón belül tudod, szerencsére általában automatikusan megtörténik)
7. Mindig figyelj arra, hogy a Facebook, Gmail, webbankod esetén biztonságos, https:// protokoll alól böngéssz!

Ha esetleg lusta voltál és több hónapra visszamenőleg nincsenek telepítve a frissítések a laptopodon, akkor a biztonsági frissítés fájlját külön le tudod tölteni a Windows Update catalog-ból:

 Windows XP: KB4012598
 Windows Vista: KB4012598
 Windows 7: KB4012212 / KB4012215
 Windows 8.1: KB4012213 / KB4012216
 Windows 10: KB4012606
 Windows 10 (1511 verzió): KB4013198
 Windows 10 (1607 verzió): KB4013429

Arról, hogy ezeket a frissítéseket telepítetted-e már a Windows Update frissítési előzményekben tudsz meggyőződni. Csak keresd a rendszeredhez kiadott biztonsági frissítés számát a fenti listából és nézd végig a frissítési előzményeket. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor mindenképp telepítsd a frissítéseket!

books-express.ro